Bahan A
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 2 helai daun pandan @ beberapa titik asen pandan
• 1 1/2 cawan susu cair atau santan
• 1 sudu teh garam
• pewarna hijau & kuning
• 1 sudu besar majerin dicairkan
• sedikit minyak utk disapu pada kuali
Inti
• 1/2 biji kelapa parut putih
• 3/4 cawan gula merah / 1 keping gula melaka
• ¼ cawan air
• 1 helai daun pandan@ asen pandan
• 1 sudu besar tepung pulut/jagung
•
Untuk INTI:
- campurkan air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
- Masak hingga pekat dan masukkan kelapa parut taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
-
Untuk DADAR ketayap :
- Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis.
- Asingkan kepada 2 warna..kuning dan hijau.untuk adunan polkadot(hijau), tambahkan sedikit tepung supaya lebih pekat.
- Panaskan kuali/pan, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan senduk adunan tadi dan layangkan kuali/pan agar adunan tadi bulat. (*kemudian ,bila adunan dah hampir masak, dot-dotkan atas adunan dengan hijau).saya guna botol plastic letak kicap tu.yg kecil.kalau guna plastic 3 segi dan guntingkan muncungnya pun boleh.
- Biarkan masak sehingga 1 minit, angkat jangan terlalu lama. (angkat dan terbalikkan bahagian polkadot ke bawah.)
- Terus letakkan inti dan gulung.
No comments:
Post a Comment