Tuesday 2 April 2013

CHURROS


Bahan-bahan ( 2-3 org )
• 1 cawan air
• 1 sudu makan gula
• 1 1/4 cawan tepung gandum
• 1 biji telur - size L
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 sudu makan butter
Cara-cara

• Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
• Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat2)
• Terus masukkan telur dan kacau sebati.
• Bulatkan adunan jd doh kecil2 dan masukkan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan dlm piping cetak yg aluminium tu)
• Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong (ikut suka nak pnjg mana)
• Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
• Taburkan gula+cinnamon kalau suka atau celupkan je dalam coklat cair hersley tu.


No comments:

Post a Comment