Saturday 2 March 2013

IKAN SAMBAL BERSANTAN

beberapa ekor Ikan Selar disiang dan dibersihkan. Taruk garam kunyit dan goreng (jangan terlalu garing). Untuk ramuan sambal : 3 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, segenggam cili kering, sebesar ibu jari belacan (kesemua ini dikisar). 3 batang serai dan daun kunyit jika ada. Satu cawan pati santan.
Gunakan minyak menggoreng ikan tadi utk menumis bahan2 kisar sehingga naik wangi. Masukkan sekali serai tadi dan kacau hingga garing. Masukkan anggaran 1 cawan air bersama sedikit asam jawa. Apabila mendidih, masukkan pati santan tadi. Bubuh daun kunyit jika ada. Rasa garam dan letak sedikit serbuk perasa atau gula. Satu kan ikan yg telah digoreng tadi, boleh saja kalau mau taburkan hirisan bawang besar, gaul rata...hidang

No comments:

Post a Comment