Saturday, 2 March 2013

AISKRIM HOMEMADE

bahan2 
untuk buat aiskrim HOmemade

1 tin susu pekat manis (kalau x nk manis guna 3/4 tin je)
2 tin susu air masak
1 sudu besar overlatte
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2 @ 3 sudu serbuk koko
***mixer untuk pukul susu spy kembang

cara2:
tuang susu pekat setin dlm periuk
pastu tuang lak 2 tin air masak .sukat guna tin yg sama.
masukkan sesudu penuh tepung jagung..
kacau rata dlm susu dan air td..
( tujuan tepung jgung dtambah supaya aiskrim x cepat cair apabila dikeluarkan nanti.)

kacau atas api..hingga agak2 tepung jgung td masak
angkat adunan td,pastu masukkan dlm bekas besar .sejukkan .
apabila dh sejuk tambahkan 1 sudu besar overlatte.
tambahkan juga sepenutup esen vanila ke dlm adunan td

mulalah mixer adunan susu , overlatte, esen vanila n tpg jgung td
mixer dgn kelajuan tggi sehingga gebu, ringan n dah penuh bekas..
bahagikan kepada beberapa bahagian adunan td..
(ikut kita, nk bg berapa warna/perisa)
asingkan..sebahagiannya sy nk bubuh perisa coklat..)

cr lbh bagus, coklat tu dmasak dulu...campurkan kemudian mixer sekejap...
tompokkan sesenduk @ dua senduk adunan vanila
tompokkan lagi adunan warna pink atas adunan td.
ulang proses td hingga habis kesemuanya.
** yg ni atas nye tu jue bubuh fresh cream yg di paip ngn nozel bintang dan ditabur ngn manik gula b'bentuk love.

No comments:

Post a Comment