Friday, 1 March 2013

KARI PISANG MUDA

1 sikat pisang muda(buang kulit luar skali nipis ja)
*ikan bilis
*3 biji bawang merah n 2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
1 kotak santan pekat
2 cawan air panas
2 sudu rempah kari ikan
garam
jus asam jawa
minyak untuk menumis
1 sudu kecil halba campur
cara:
pisang yg disiang kulit luar dihiris menyerong...
tumbuk bawang merah,bawang putih dan ikan bilis
panaskan mintak, tumis bawang n bilis sampai garing,masukkan halba campur dan daun kari.kemudian tumis bancuhan rempah kari+air asam jawa sampai peca minyak.masukkan pisang dan santan kotak yg dibancuh dengan air panas tadi.perasakan garam dan biar mendidih..bila pisang dah empuk padamkan api..
boleh tmbah buah tomato n cili hijau (hiasan) 

No comments:

Post a Comment