Bahan-bahan untuk kuah LAKSA JOHOR
1 kg ikan tenggiri direbus dan diambil isinya (ikan kembung pun sedap)
4 sudu besar kerisik
4 sudu besar rempah kari ikan (saya guna Babas)
1 senduk cili kisar Beberapa keping asam keping
Bahan kisar halus
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih 2 biji bawang besar
sedikit halia dan lengkuas serta sedikit ketumbar
Bahan untuk kuah. santan pekat dr 2 biji kelapa
4 batang serai di titik
daun kesum secukupnya
4 kuntum bunga kantan dibelah 4
Bahan untuk hias :
Timun dipotong bulat macam gelang
1 labu bawang besar dihiris nipis
limau kasturi/Limau nipis sebab
kacang panjang dihiris nipis
taugeh segar secukup nya
beberapa biji telur rebus
Cara membuat kuah nya :
Rebus ikan bersama air secukupnya, asingkan tulang dari isi nya,simpan air rebusan ikan
Kisar isi ikan dengan mencampurkan sedikit air rebusan, ketepikan
Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga wangi,masukan cili kisar,rempah kari dan kerisik dan masaklah sehingga pecah minyak,gunakan api yang perlahan dan sentiasa dikacau.
Tambah sedikit air rebusan,masukan isi ikan, tumislah hingga wangi.
Masukan kesemua air rebusan dan santan dan asam keping biarkan sehingga kuah mendidih,tambah air jika terlalu pekat.
Masukkan serai,daun kesum dan bunga kantan , garam dan biarkan merenih. Kacau sentiasa hingga betul2 masak.
No comments:
Post a Comment