Bahan2nya
1 ekor ayam segar di potong ketul2
1 labu bawang besar di potong dadu2 kecil
2 batang lobak merah di potong dadu
2 biji ubi kentang di potong dadu kecil
1 batang cili merah di hiris
1 batang cili hijau di hiris
2 ulas bawang putih/titik
1 inch halia di hiris2
1 tangkai daun sadri(sup)
1 batang kayu manis
1/2 sudu lada hitam
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 knorr ikan bilis
3 sudu besar bawang goreng
1 biji tomato di potong enam
2 sudu besar rempah soto ayam
1 sudu teh serbuk ketumbar
100ml krim santan
1/2 cawan daun ketumbar dipotong halus
Garam secukup rasa
Air secukup untuk kuah nya
Minyak untuk menumis
Cara2nya
Panaskan minyak di periok, tumiskan bawang2 dan cili hiris. Serbuk rempah soto. Bila bawang nya lembut, tuangkan air secukup untuk kuah nya. Masuk ubi kentang dan lobak merah. Letakan 2 kuib knorr ikan bilis dan garam secukup rasa. Masukan ketul ayam kedalam periok dan taburkan bawang goreng, serbuk ketumbar dan daun sup. Letakan krim santan dan biarkan ayam nya empuk di api yang sederhana. Biarkan is pecah santan. Bila ia mendidih masukan buah tomato hiris dan di tutupkan api. Taburkan dengan daun ketumbar. Sajikan panas2 bersama nasi, nasi empit atau macaroni dan cicah kicap cili padi dan limau kasturi. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment