500g tenggiri (anggaran dlm 5 keping tenggiri yg telah dipotong)
4 ulas bwg putih
3 biji bwg merah
1 biji bwg besar
seulas halia
sebatang serai
1 sudu mkn serbuk kari
1 sudu mkn asam jawa extra adabi
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu mkn serbuk kunyit
1 tangkai daun kesum
2 helai daun kunyit
garam secukup rasa
cara-cara:
gaulkan asam jawa, serbuk kunyit,serbuk cili,serbuk kari dan garam bersama ikan yang telah dibersihkan.perap selama 30 minit.lagi lama,lagi sedap.
hiriskan bawang merah,bawang putih,bawang besar,halia,serai,daun kunyit dan daun kesum.gaulkan bersama ikan yang telah diperap lalu dibungkus dengan daun pisang.(blh jugak bungkus dgn aluminium foil kalau xde daun pisang).kemudia,bakar sehingga masak.(bakar dalam ketuhar atau periuk pembakar).
No comments:
Post a Comment