Bahan2
1.strawberry 500g
2.whipping cream 3 cawan
3.gula kastor 50 g
4.esen vanilla 1 sudu teh
5.biskut digestives(mcvities original) 1 peket (400)g
Untuk hiasan
1.coklat masakan 60 g
2.whipping cream 1/4 cawan(60ml)
cara cara.
1.ketepikan beberapa strawberry (7-8 biji) utk dijadikan hiasan atas kek.bakinya hiris menjadi kepingan nipis.
2.pukul 3 cawan whipping cream sehinggan cukup kembang.masukkan gula kastor dan esen vanilla dan pukul sehingga sebati.
3.ratakan sedikit whipping cream yg telah dipukul tadi pada dasar bekas.
4.pecahkan biskut menjadi beberapa kepingan dan letakkan diatas whipping cream tadi bagi membentuk lapisan pertama.
5.ratakan lagi sedikit whipping cream di atas lapisan biskut tadi.
6.seterusnya susun hirisan strawberry di atas bagi membentuk lapisan seterusnya.
7.ulangi langkah2 di atas sehingga mendapat lebih kurang 3 lapisan.
8.lapisan terakhir adalah lapisan whipping cream.
9.bagi hiasan, susun strawber yang telah diketepikan tadi di atas.
10.hiris coklat tadi menjadi kepingan nipis.
11.panaskan baki whipping cream sehingga sedikit berbuih dan tuang di atas hirisan coklat tadi.kacau sehingga sebati dan letak sedikit sebagai hiasan mengikut kreativiti.
12.simpan dalam peti sejuk selama sekurang kurangnya 4 jam atau sehingga biskutnya lembu
No comments:
Post a Comment