Saturday, 2 March 2013

SAMBAL GORENG SINGAPORE

- Udang/daging atau suke hati la nk letak ape2 pun boleh
- tempe diptog dadu*
- tauhu diptog dadu*
- kentang diptog dadu*
(goreng semua bahan * dan ketepikan)
-1 biji bwg bsr dihiris
-2 ulas bwg putih dihiris
- 1 biji cili Merah & hijau dihiris
- 1cm lengkuas dihiris
- 1 btg Serai dihiris
- sedikit cili mesin (ikutlah Kalau nk pedas + lebih ckit)
- 1/2 cwn santan pekat
- sedikit air asam jawa

Caranya

Tumis semua bahan hirisan & cili mesin hgga naik bau, Masukkan Udang / daging (Kalau daging gunalah dging btg pinang ye sbb ckp empuk) masak seketika, masukkan santan & air asam jawa perisakan dgn garam & perisa Masukkan bahan2 yg digoreng tadi Gaul seketika dan padamkan api. Siap utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment