serawa durian:
1)10-15 ulas isi durian
2) 1/2 cawan gula (xmanis sgt,kalau nak manis lebihkan gula)
3)2-3 cawan santan
4)secubit garam
5)2 helai daun pandan(simpulkan)
6)1/2 senduk gula merah
cara:
isi durian dimasak dengan santan,gula,gula merah n sedikt garam..letak simpulan daun pandan..masak sampai isi durian hancur dan kuah agak pekat..kalau xsuka pekat boleh tmbah air..
roti jala
2 gelas tepung gandum
- 2 1/3 gelas air(tapisan daun pandan )
- 1 biji telur
- secubit garam
- pewarna (kalau xdak guna kunyit pun boleh)
cara: campur semua bahan dalam blander..bland ja sampai sebati...masukkan dlm acuan..(saya guna botol yg ada 3 lubang pda penutupnya)...dadar/anyam ja atas pan...xperlu sapa minyak..biar seketika..guna api kecil ja...bila nampak dah agak nak garing boleh angkat dan ulang menjala sampai abis adunan...boleh dihidang bersama kari ayam, daging atau serawa durian.
No comments:
Post a Comment