Saturday, 2 March 2013

SIAKAP BAKAR PETAI

Bahan A:
1 ekor ikan siakap(disiang dan belah belakang)
1 sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam halus

Bahan B (kisar sebati semua bahan)

10 tangkai cili kering yang telah direbus
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 sudu besar minyak masak
1 cawan air

Bahan C
3 papan petai dihiris halus bersama kulit
1 biji bawang besar dipotong bulat
5 sudu besar minyak untuk menumis
½ cawan air
garam dan gula secukup rasa
daun salad untuk hiasan

cara penyediaan
1)siakap yang telah disiang dicuci bersih.gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam.
bakar hingga masak sekata.
2) panaskan kuali dan masukkan minyak..tumiskan bahan B hingga pecah minyak dan cili betul2 masak.
3)masukkan hirisan petai dan tambahkan air.masukkan garam dan gula secukup rasa. bila petai dah empuk masukkan bawang besar.
4) tuang ½ drpada sambal petai tadi atas ikan yang dibakar dan biar seketika..balikkan ikan dan tuang baki sambal petai...hidangkan bersama daun salad

No comments:

Post a Comment