Saturday, 2 March 2013

KARI IKAN MERAH

Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan merah (ikan apa2 pun boleh eg: tenggiri, senangin, kembong, bawal dll)
5 sudu besar serbuk kari ikan, bancuh dgn sedikit air
2 sudu besar serbuk cili, bancuh dgn sedikit air
Sesudu besar halba campur
1 mangkuk air asam jawa
I mangkuk santan
minyak utk menumis, anggaran satu senduk kecil
6 ulas bawang merah, dihiris
4 ulas bawang puti, dihiris
2 inci halia, dihiris
3 tangkai daun kari
3 sudu besar tomato puri
sedikit garam dan gula
10 biji kacang bendi
4 biji cili hijau
3 biji tomato, potong 4 atau 6

Cara-cara:
- kepala ikan dibelab dua, cuci bersih.
- panaskan minyak, tumiskan halba campur,bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari sehingga wangi.
- masukkan rempah kari dan serbuk cili yg tlh dibancuh tadi, tumis hingga garing dan pecah minyak, masukkan separuh dari tomato yang dipotong dan tomato puri.
- masukkan air asam jawa, sdkt garam dan gula.
- masukkan kepala ikan.
- masukkan santan dan biarkan hingga mendidih sambil di kacau terus (api sederhana)
- masukkan baki tomato, kacang bendi dan cili hijau.
- tambah garam dan gula jika perlu.
- biarkan selama 2 minit dan padamkan api.
- sedia untuk d hidang. 

No comments:

Post a Comment