Friday, 1 March 2013

CHICKEN MUSHROOM PIE

2 keping dada ayam dipotong dadu
1 mangkuk carrot di dadu
1 batang celery di potong kecil
1 mangkuk cendawan butang dipotong
2 sudu besar tepung gandum
1 kiub ayam
1 cawan air
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 sudu besar butter
6 keping pastry puff
1 biji telur dipukul

Cara:
1. Cairkan butter dan masukkan bawang, tumis sampai layu, masukkan ayam, carrot dan air. Biar mendidih dan ayam masak
2. Masukkan kiub ayam, cendawan dan celery. Kacau rata dan biar sebentar. Masukkan tepung gandum dan gaul rata. Angkat dan sejukkan sekejap
3. Sementara tu, panaskan oven selama 15 min suhu 170'C
4. Sediakan 6 mangkuk tahan panas oven, sudukan isi ayam yg dimasak tadi 3/4 penuh mangkuk. Sapukan telur dikeliling mangkuk
5. Letakkan pastry puff diatas mangkuk. Kalau tak cukup lebar boleh roll dgn rolling pin utk lebarkan sikit.
6. Sapukan telur diatas pastry puff dan bakar selama 20-25 min hingga pastry kembang dan kekuningan.

No comments:

Post a Comment