Saturday, 2 March 2013
IKAN TONGKOL MASAK KICAP PEDAS
Ikan tongkol dibersihkan dan dipotong.
Letak sedikit kunyit dan garam lepas itu goreng, toskan. Ketepi sementara menyediakan bahan2 spt 2 labu bawang besar, sedikit halia, sedikit lada hitam dan 3 ulas bawang putih. Kesemua bahan2 ini dikisar halus.
Ambil segenggam cili kering, blend dan jadikan pes cili.
Cara : sediakan minyak didalam kuali dan tumis bahan2 kisar tadi. Apabila naik bau masukkan pes cili dan kacau hingga garing. Masukkan sedikit air dan juga kicap pekat masin anggaran setengah cawan. Biar menggelegak, rasa garamnya. Apabila mendidih, baru masukkan ikan yg telah digoreng tadi. Gaul rata....bolehlah hiasi dgn cili hijau dan buah tomato jika ada.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment