Saturday, 2 March 2013

BEEHOON SOUP

-1bks beehoon rendam dan celur dlm air panas kerepikan
-2biji bwg besar*
-4 ulas bwg putih*
-1inci halia*
-1sb lada putih biji*
( blander semua Bahan *)
-sawi , lobak merah, bunga kobis
- udang / isi ayam / daging ( kalau pakai daging rebus smpi empuk dan simpan airnya utk jdi stock)
- fish kek / bebola daging
- 1 ketul kiub pati ayam maggi
- air secukupnya
-garam dan perisa secukupnya
-sedikit minyak utk tumis

Caranya

Panaskan minyak tumis bahan blander hingga wangi
Masukkan udang / isi ayam / daging goreng sebentar
Masukkan fish kek / bebola daging gaul rata masukkan air dan kiub ayam tggu mendidih
Setelah mendidih masukkan sayur sayuran perisakan dgn garam dan perisa tggu sup mendidih padam api
Sedia dihidanglan dgn beehoon tadi dan hias dgn bwg goreng
Lagi sedap dimakan dgn cili kicap

No comments:

Post a Comment