Monday 25 February 2013

AISKRIM

1 Tin susu pekat manis atau boleh guna mug
2 Tin air masak ( guna tin atau mug untuk sukat )
1 Sudu besar tepung jagong
1 penutup essen vanilla
1 Sudu besar ovellet
Perwarna dan perisa kesukaan anda.

Cara membuatnya

Masak susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk.
Masuk kan tepung jagong kacau rata ( tepung jagong di tambah supaya ais krim nanti tidak mudah cair apa bila di keluar kan.

Kacau atas api yang sederhana sehingga agak mdidih sedikit.
Angkat adunan tadi dan masuk kan ke dalam bekas yang besar.
( Kalau tuang dlm mangkok mixer pasti kan mangkok tu besar sebab adunan akan btambah/ naik selepas di pukul )

Sejuk kan dahulu.
Apa bila dah sejuk, tambah kan ovellte dan essen vanilla.

Pukul dg mixer mengguna kan kelajuan tinggi
Pukul sehingga mjadi gebu dan ringgan,
Mula mula adunan tu sikit je, lepas di pukul ia akan btambah dan teksturnya jadi macam adunan kek sedikit likat.

Bahagi kan bberapa bahgian
Masuk kan perwarna dan perisa kesukaan anda.

Selepas itu boleh corak kan ais krim macam marbel, tuang berselang seli atau ikut suka anda
sehingga adunan habis.

Tutup kan bekas dan masuk kan ke dalam peti sejuk atau frezzer.
Laras kan suhu paling maximum supaya aiskrim cepat beku. 

No comments:

Post a Comment