Friday, 22 February 2013

SAMBAL PETAI

10tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
campur semua bahan dan bland sampai hancur

1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan..masukkan bahan yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak..biar betul2 masak.masukkan asam keping/jus asam jawa..masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula..last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
*kalau nak lagi sedap dan berlemak masuukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api. 

No comments:

Post a Comment