Bahan
-Ketam 3 - 4 ekor dibelah 2.
-Bwg merah 20 biji - mesin
-Bwg putih 5 ulas - mesin
-Halia 1 inci dihiris halus
-Cilibo 3 sudu besar (cili kering pn boleh-kalau suka pedas)
-Air asam jawa sikit
-Daun kari 2 tangkai
-Rempah kari ikan/ayam 6 sudu besar.
-Gula melaka/gula biasa.
-Air sikit.
-Minyak utk menumis.
(kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan cengkih sbg bahan tumis)
Caranya
1.Tumis bhn tumis.Masukkan bwg merah dan bwg putih yg dimesin.Cilibo juga.
2.Masukkan daun kari dan rempah kari.Tumis smpai naik bau.
3.Masukkan air asam jawa.
4.Masukkan ketam dan tambah air.
5.Masukkan gula melaka,garam dan aji no moto jika suka.
6.Biarkan menggelegak.Bila agak kering...tutup api.
*ada juga yg suka tambah telur yg dipukul dlm kuahnya...supaya kuahnya lebih pekat.
No comments:
Post a Comment