Monday 25 February 2013

PUFF AYAM

bahan
puff pastry jenama kawan (ikut berapa keping nak guna)
1 biji kuning telur

bahan inti
2 keping dada ayam (isi ja) dicincang
1 biji kentang didadukan
1 biji bawang besar didadukan
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 sudu besar serbuk kari ayam (bancuh dgn sedikit air)
2 sudu minyak utk menumis
1 tgkai daun kari
garam secukup rasa
*2-3 sudu air (jika perlu)

cara
-panaskan minyak.tumis bawang putih sampai kekuningan
-masukkan daun kari dan bancuhan rempah kari
-masukkan isi ayam sampai empuk
-boleh tmbah air kalau pekat sgt
-masukkan kentang dan bawang besar yg didadu..
-masak sampai kering air dan kentang empuk..

cara 1(4 segi)
-bengtangkan puff pastry
-masukkan inti dan tutup dengan sekeping lg puff pastry
-tekan hujung puff pastry dengan garfu
-sapukan kuning telur dan kelar permukaan puff
-bakar selama 10-15mnt (sampai pastry dah nampak garing keemasan)

cara 2(3 segi)
-bengtangkan puff pastry
-masukkan inti dan lipat 2 (bucu bertemu bucu)
-tekan hujung puff pastry dengan garfu
-sapukan kuning telur dan kelar permukaan puff
-bakar selama 10-15mnt (sampai pastry dah nampak garing keemasan

No comments:

Post a Comment