a) 125 g tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
b) 1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1/4 sudu kecil garam
c) 1 sudu besar cuka makan
- panaskan pengukus
- ayak bhn a
- satukan semua bhn b masak ats api pelahan hingga sebati-biar seketika
- kemudian a+b pukul sebati
- akhir sekali masuk c cepat2 pukul hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dialas kertas kukus 45minit-1jam
setelah siap sejukkan kek boleh potong 3 bhagian
kemudian boleh layear dengan whipping cream
whipping cream
- 500 g whipping cream ( putar sampai kental )
peanute butter
- 1 cawan gula ising
- 1 cawan peanute butter
- 5 sudu besar mentega
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 1/3 cawan whipping cream
** semua bhn diats masak ats api pelahan sekejap agak sebati erus tutup jgn terlalu lama ye...
p/s* tutup loyang dengan kertas foil supaya wap air tidak masuk dlm loyang
* kek ni saya buat 2 adunan baru dpt saiz besar..jadi boleh gandakan resepinya
No comments:
Post a Comment