Monday, 25 February 2013

MILLE CREPE

bahan2 crepe:
6 sudu bsr tepung gandum
6 sudu bsr tepung ubi kayu
3 sudu bsr tepung kastard
3 sudu bsr tepung jagung
3 biji telur
3 sudu kecil minyak masak
3 sudu bsr gula
120ml susu segar atau susu cair
450 ml air
3 jns pewarna ikut suka

bahan2 fresh cream:
non-dairy whipping cream
gula icing
esen vanilla

bahan2 kuah kastard:
2 sudu bsr tepung kastard
2 cawan air
secawan susu
3 sudu gula

cara2 membuat:
1.) adunkan semua bahan crepe dn gaul sebati.pukul dgn tgn je,xperlu guna mixer.tapiskan adunan tersebut supaya x berketul2.bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut sedap mata memandang.kemudian,dadarkan adunan senipis yg boleh.gunakan kuali leper yg non-stick.x perlu oleskan minyak kerana adunan dh mengandungi minyak.dadar sehingga adunan habis.

2.) pukul whipping cream bersama gula dan esen vanilla pd kelajuan sederhana sehingga kembang.

3.) masukkan kesemua bahan kuah kastard ke dlm periuk dn masak dgn api perlahan sehingga pekat.

4.) letakkan sekeping crepe di atas pinggan,sapukan fresh cream,kemudian lapiskan dgn crepe.boleh letakkan milo/horlick/oreo hancur dlm fresh cream,ikut selera.fresh cream kosong je pn xpe.ulangi sehingga crepe habis.akhir sekali, tuangkan kuah kastard diatas sebelum menghidang.boleh taburkan coklat parut di atas utk hiasan.

No comments:

Post a Comment