Monday, 25 February 2013

AYAM GORENG BEREMPAH

*1/2 ekor ayam (potong beberapa bahagian)
5 batang serai (hiris pendek2)
3 inci halia
1 labu bawang besar
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
garam secukup rasa
*1 sudu besar serbuk pati ayam tumix
*1 biji telur
*2 sudu besar tepung jagung
*1 sudu besar tepung beras
*1 sudu kecil serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
-kalau ada daun kari lg sedap
cara:
bland semua bahan kecuali yg bertanda * dengan sedikit air
lumur bahan yg dibland pada ayam.sebatikan
campurkan semua bahan * dan lumur pada ayam tadi dan perap sekurang2nya 1 jam(lagi lama lagi sedap)
goreng dalam minyak yg banyak n betul2 panas
bila dah masak angkat dan toskan minyak
sedia hidang.

No comments:

Post a Comment