Monday, 25 February 2013

POPCORN PAN VANTAGE

resepi:
1 sb mentega (eden guna butter)
2 sb minyak masak (minyak jagung pn boleh)
1/2 cawan jagung kering (beli kat bahagian rempah ratus kat giant)
*5 sb gula
*1 sb mentega
bahan * utk buat karemel (gaul/sira atas popcorn last skali)

mula2 panaskan minyak n butter..masukkan 2-3 biji jagung..tggu meletup..pastu baru masuk semua..then bila dah abis meletup angkat dan goyang2 pan..letak atas api sat..goyang2 pan dan matikan api. kemudian buat karamel..masakkan gula sampai hampir cair..tmbah butter..bila dah perang2 tu sirakan atas popcorn yg dh kembang tadi..(tp den tuang popcorn dr pan ke kuali dan gaul terus popcorn dlm kuali yg masak karemel....dah siap..tgu sejuk skit leh makan ya..meh kita try..

No comments:

Post a Comment