Monday, 25 February 2013

MASAK LEMAK CILI API KETAM

3-5 ekor ketam (dicuci bersih dan di potong 2 bahagian)
1 biji nenas (saiz kecil) dihiris nipis
*1 labu bawang besar
*3 inci kunyit hidup
*1/2 cawan santan cair
* 5-10 tangkai cili padi (kalau xsuka pedas kurangkan)
*1 biji cili merah
1 keping asam gelugur
1 cawan pati santan
1 helai daun kunyit
2 batang serai diketuk
garam

cara:
1)bland bahan bertanda * dan masukkan bersama ketam, serai dan asam gelugur ke dalam periuk.tutup periuk dan masak sampai mendidih.
2)bila mendidih masukkan nenas,pati santan dan daun kunyit. perasakan garam.
3)gaul sebati semua bahan dan masak dengan api kecil sampai mendidih.kena kerap kacau2 kuah supaya santan xpecah minyak..padamkan api.sedia hidang.

No comments:

Post a Comment