bhn2;
1.10gm agar2 serbuk direbus dgn 600g air,rebus sehingga agar2 serbuk larut dan masukkan gula ikut suka manis sy letak 1cwn.
2.masukkan1biji telur dan air tepung jagung atau tepung kastard(1sdbesar tpg+1/2 cawan air),kacau supaya tidak bergentel.
3.masukkan 250ml susu cair,kacau lg sampai sebati.dan kacau sampai mengelegak atau sampai masak.
4.tapiskan ke dlm beberapa mangkuk dan isikan pelbagai pewarna kesukaan.
5.Proses melapis;gunakan bekas acuan loyang 4 segi dan bersaiz agak tinggi.Alas loyang dgn buku tebal atau barang yg berat.Sengetkan loyang bahagian penjurunya ke bahagian bawah.
6.curahkan 1 senduk adunan ke tengah2 bahagian loyang,adunan akan meleleh ke bahagian penjuru yg disengetkan itu.Ulangi proses melapis sehingga habis.
7.Turunkan buku atau barang berat dr loyang secara berhati hati,biarkan sejuk dahulu,dan dinginkan ke dlm peti sejuk,,,boleh dijadikan dessert.
No comments:
Post a Comment