Monday, 25 February 2013

PAVLOVA

4 biji putih telur -suhu bilik
200g gula kastor - boleh kurangkan 10% utk kurang manis
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil vanilla esen
1 cawan whipping cream -dipukul kental
Buah-buahan utk dimakan bersama pavlova seperti strawberry, blueberry, kiwi

1. Panaskan oven pada suhu 130'C selama 10 minit
2. Alaskan loyang pembakar dgn kertas minyak
3. Pukul putih telur hingga kembang (soft peak) dan masukkan gula sikit sikit sampai putih telur jadi stiff peak dan berkilat
4. Masukkan tepung jagung, cuka dan vanilla, gaul gunakan spatula getah
5. Tuangkan ke atas kertas minyak tadi dan bakar antara 60-75 minit
6. Biarkan sejuk didlm oven 30 min sebelum ditarik perlahan2 dari kertas minyak
7. Letakkan whipping cream dan buah diatasnya.

No comments:

Post a Comment