Friday, 22 February 2013

UDANG CELOP TEPUNG

20 - 30 ekor udang
80 gram tepung gandum
100 ml air
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)


Cara Membuatnya :
Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
Bahagian ekor tidak perlu bersalut tepung.
Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan
Sedap dicicah dgn sos Thai

No comments:

Post a Comment