BAHAN2 PASTRY:-
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
BAHAN2 KRIM PASTRY:-
150 ml susu segar
2 biji telur
8 sudu gula halus
2 sudu tepung gandum*
2 sudu tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
130 gram butter yg dicairkan
1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
2. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
3. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
4. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan.
UNTUK CUSTARD
1. satukan tepung gandum,tepung jagung,gula bersama 3 sudu susu di dalam sebuah mangkuk.
2. kemudian pecahkan 2 biji telur dan kacau bersama campuran td. setelah itu masukkan baki susu dan kacau.
3. Tuang ke dalam periuk. Masak di atas api yg sgt perlahan. Jangan berhenti mengacau menggunakan whisker.
4.dia akan memekat secara perlahan2. setelah pekat, kacau selama 2 minit lg, tutup api dan sejukkan. Masukkan juga satu sudu kecil esen vanilla dan kacau. Kemudian biarkan menyejuk di dalam petii sejuk.
5. setelah pastry dan custard sejuk, boleh mula mengisi custard di dalam pastry. gunakan piping bag utk. kemudian hiaslan buah pilihan anda.
No comments:
Post a Comment