Monday, 25 February 2013

BLACKPAPPER CHICKEN MUSHROOM

1/2 kg ayam (dipotong & dibersihkan)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
sebiji bawang besar (dihiris halus)
sebiji halia (dihiris halus)
50 gm cendawan shitake (dihiris)
2 biji kentang (dipotong jejari)
1 sudu sos tiram
1 sudu nampla (sos ikan)
1 sudu black pepper yg telah ditumbuk (tumbuk halus @ kasar,terpulang kpd selera)
1 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara2nya:
tumiskan bawang putih,bawang besar,halia sehingga kekuningan.masukkan daun kari,tumis sehingga naik bau.masukkan sos nampla dan sos tiram.gaul sekejap,kemudian masukkan kentang dan cendawan shitake.gaul sekejap sehingga jus cendawan keluar (dalam 2-3 minit).kemudian,masukkan ayam.setelah ayam hampir masak,masukkan black pepper dan sesuaikan rasa dengan garam secukupnya.tadaaaa!black pepper chicken mushroom siap!slmt mencuba~ :

No comments:

Post a Comment