BAHAN-BAHANNYA :-
3kg kerang bulu atau kerang biasa
***direbus dengan secubit garam
***dikopek dan ditoskan
40 biji cili padi hijau
10 biji cili padi merah *kalu suka pedas
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 ulas kunyit hidup *sebesar ibu jari
***diblend halus semua di atas tanpa air (+air sedikit kalu terpaksa)
2 batang serai
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit muda
***diricih halus-halus
1kg santan pekat
1 sudu besar jus limau nipis
3 sudu kecil garam
4 sudu besar kerisik
2 senduk minyak masak
CARA-CARANYA :-
- panaskan minyak... betul-betul panas
- tumiskan bahan-bahan yang diblend
***sehingga garing dan naik bau
- masukkan bahan-bahan yang diricih halus-halus
- masukkan santan kesemuanya sekali gus
***dikacau supaya tidak pecah minyak
- bila santan agak panas kelihatan berwap masukkan jus limau... garam...
- kacau lagi hingga mendidih santan
- masukkan kerisik dan kacau
- agak kering masukkan kerang dan kacau gaul sehingga rata seketika
- padamkan api dan sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment