kek swiss roll perasa coklat/kopi/mocha/
- potong kek dlm 3cm lebar & susun dlm bekas
Lapisan kedua
- jem tanpa gula perasa blueberry/strawberry/oren/
- sapu rata atas kek
- sejukkan dalam peti ais selama 15 minit
Lapisan ketiga
2/3 cawan tepung jagung
suku cawan gula atau 2 sudu besar - ikut suka/ikut manis bergantung pada kemanisan cooking chocolate
2 1/2 cawan susu segar
200g cooking chocolate
masak double-boiler
- campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- masak dengan api sederhana/double boiler hingga kental, tutup api.
- masukkan cooking chocolate, kacau sampai larut.
- tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit
Lapisan keempat
250g/1packet cream cheese
300ml/1 kotak thickened cream/whipping cream dan tambah 2 sudu besar gula jika perlu dan ikut manis
- pukul cream cheese dengan gula hingga lembut
- masukkan thickened cream, pukul hingga sebati
- tuang atas lapisan ketiga. tutup bekas
- sejukkan 4-6 jam dlm peti ais
- taburkan kacang badam cincang/parutan chocolate/serbuk coklat/coklat chips - ikut suka
No comments:
Post a Comment