Monday, 25 February 2013

TRIFFLE PUDING COKLAT

Lapisan pertama
kek swiss roll perasa coklat/kopi/mocha/strawberry/ikut suka - bole dibeli kt kedai kek/giant/tesco
- potong kek dlm 3cm lebar & susun dlm bekas

Lapisan kedua
- jem tanpa gula perasa blueberry/strawberry/oren/mixberry/blackcurrunt/tart filling/buah-buahan segar/cocktail - ikut suka
- sapu rata atas kek
- sejukkan dalam peti ais selama 15 minit

Lapisan ketiga
2/3 cawan tepung jagung
suku cawan gula atau 2 sudu besar - ikut suka/ikut manis bergantung pada kemanisan cooking chocolate
2 1/2 cawan susu segar
200g cooking chocolate
masak double-boiler
- campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- masak dengan api sederhana/double boiler hingga kental, tutup api.
- masukkan cooking chocolate, kacau sampai larut.
- tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit

Lapisan keempat
250g/1packet cream cheese
300ml/1 kotak thickened cream/whipping cream dan tambah 2 sudu besar gula jika perlu dan ikut manis

- pukul cream cheese dengan gula hingga lembut
- masukkan thickened cream, pukul hingga sebati
- tuang atas lapisan ketiga. tutup bekas
- sejukkan 4-6 jam dlm peti ais
- taburkan kacang badam cincang/parutan chocolate/serbuk coklat/coklat chips - ikut suka

No comments:

Post a Comment