Monday, 25 February 2013

KOCCI PANDAN

bhn2 ; 1)Tepung pulut 1pkt,air daun pandan yg diblender tapis airnya dlm semangkuk+pewarna hijau epal beberapa titik..uli tepung sampai jadi doh tepung x lekat di jari.
2) Intinya;1/2biji kelapa parut,sekeping gula anau @gula kabung @gula merah+gula pasir 2 sudu besar(manis ikut suka)+1/2 cwn air+2 sb tepung gandum dan masak kacau sehingga kering.
3)santan;1/2 biji santan pekat anggaran 2cwn @1 kotak santan+1cwn air+3 sudu tepung gandum+1/2 sdk garam,masakkan sehingga pekat dgn api yg sederhana,sentiasa kacau supaya tidak bergentel2..
4)ambil tepung sebesar buah pinpong dan leperkan dan ditaruk inti dan tutupkan buat seperti bola2 kecil,,dan masukkan dlm kukus yg dilapik dengan daun pisang yg disapu minyak msk.
5)kukus 8-10 min,jika tepung sudah berkilat tanda ianya sudah masak,,jgn terlalu lama nanti kueh benyek.
6)apabila kueh sudah masak,boleh lah dibungkus balut dgn daun pisang yg telah dilayukan terlebih dahulu,,dan kemudian dicurahkan santan pekatkeatas kueh dan balut lipat dgn kemas,,bt bentuk bujur.

No comments:

Post a Comment