Monday, 25 February 2013

KEK MENTEGA CEMPEDAK

Kek yg harum mewangi dan enak dinikmati...cuba lah

250 gm mentega
200 gm gula
4 biji telur gred A
250 gm tepung kek (saya guna tepung gandum + 1 1/2 sk baking powder - diayak)
200 gm isi cempedak yang dihiris kecil - saya guna gunting sbb isinya lembik utk dihiris(kalau nak letak lebih skit pun boleh)
------
Pukul mentega dan gula hingga gebu dan pucat.
Masukkan telur sebiji2 sambil terus dipukul.
Masukkan tepung dan pukul sebentar hingga sebati.
Masukkan isi cempedak dan gaul rata menggunakan spatula/senduk.
Masukkan dalam loyang yg telah dilapik dgn baking paper dan bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dahulu dgn suhu 160° celcius selama 45 minit atau hingga masak. Guna api atas bawah ye.

No comments:

Post a Comment