Friday, 22 February 2013

LAKSA JOHOR

1/2 paket spegetti
air
1 sudu minyak
cara:
cuci bersih spegetti..masukkan dalam pan vantage..masukkan air 3/4 pan..rebus sampai empuk guna api sedang ja

Bahan Kuah:
1/2 kg ikan sardin (siang bersih n rebus ngn garam n asam keping)kemudian amek isi ikan ja bland ngan air rebusan ikan tadi
1 biji pati santan
5keping asam gelugur
garam n gula
serai
daun kesum
bunga kantan
bahan tumis:
2 sudu cili boh
2 sudu udang kering
1 sudu besar lada hitam
2 labu bawang besar
halia
belacan
minyak
*bland semua bahan..tumis sampai pecah minyak.masukkan isi ikan yg dibland,asam keping dan biar mendidih..masukkan pati santan dan daun kesum,bunga kantan..perasan garam dan gula

ulam:
timun
kacang panjang
bawang besar 

No comments:

Post a Comment