Monday, 25 February 2013

CRISPY CHICKEN CHOP

Bahan- bahan (ayam) :
- hirisan dada ayam / peha ayam yg sudah dibuang tulang
- serbuk lada hitam & lada putih
- garam
- telur
- serbuk roti (boleh beli di kedai bakery, cari yg warna putih, sedap!)

Cara-cara :
1) Perap hirisan ayam / peha ayam dgn lada hitam & lada putih & garam selama 1/2 jam.
2) Panaskan minyak, celup hirisan ayam yg sudah diperap kedalam telur yg dipukul sedikit.
3) Balik balikkan hirisan ayam dalam serbuk roti sehingga rata pada keseluruhan ayam.
4) Goreng ayam td dalam myk dgn api sederhana sehingga keemasan.

Bahan-bahan (kuah / gravy) :
- 2 sudu butter
- 2 ulas bawang putih
- sebiji bawang besar
- 1 cm halia
- serbuk lada hitam
- 250gm serbuk brown sos (boleh dapatkan di kedai bakery)
- 1liter air
- cendawan butang (optional)

Cara-cara :
1) Panaskan butter, tumis lada hitam, bwg putih, bwg besar & halia yg dicincang halus.
2) Bancuhkan serbuk brown sos dgn 1liter air dan tuang ke dalam tumisan bawang.
3) Kacau sehingga mendidih & pekat.
4) Masukkan hirisan cendawan butang.
** brown sos nie dah sedap, tak payah tambah perisa pun takpe. Tapi kalau nak tambah pun boleh

Bahan-bahan (coleslaw) :
- kobis
- lobak merah
- bawang holland
- mayonis
- susu tepung (2 sudu besar)

Cara-cara :
1) Hiris halus semua sayur, gaulkan dgn mayonis & susu tepung dan perisakan. Sejukkan sekejap.

Chiken chop & kuah boleh dihidangkan dengan coleslaw, kentang goreng, brokoli & baby carrot yg dicelur sekejap, tomato, salad, kacang panggang dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment