Bahan doh :
2 cawan penuh tepung pulut
1 cawan penuh air
pewarna makanan
1 liter air
Bahan kuah :
3 cawan santan
3 cawan air
6 sudu gula pasir
garam sedikit - ikut rasa
3 helai daun pandan disimpul
1. Untuk doh. Tepung pulut tu campur dgn air dan gaul,lepas tu uli sampai jadi doh. Agak2 la ya,kalau cair tambah tepung sikit. Kalau kering tambah air sikit. Doh tu kalau dah tak berapa melekat dekat jari maknanya dah okay. Air yg 1 liter tu masuk dalam periuk and panaskan.
2. Bahagi2 doh kpd beberapa bahagian (ikut berapa pewarna yg nak diguna). Mcm sy ni guna 5 warna. Uli doh dgn warna..letak sikit2 warnanya,nanti banyak pewarna pun tak elok utk kesihatan. Hehe.
3. Lepas itu,gentel jadi bentuk bujur sikit,nak bulat pun boleh juga. Kemudian masukkan dalam air mendidih tadi,butir2 yg dah timbul tu maknanya dh masak. Boleh la angkat dan masuk pula dalam bekas yg berisi air sejuk/air kosong.
4. Untuk kuah,campur semua bahan B dalam periuk. Ikutlah,ada orang suka lebihkan santan,ada orang nak lebihkan gula,ikut awak ya. Bila dah mendidih tu masukkan butir2 nangka tadi (butir2 je,jgn masuk sekali airnya,hehe) kacau2 sikit lagi. Siap!
No comments:
Post a Comment