Monday, 25 February 2013
TONGSENG AYAM
Bahan:-
- ayam
- santan kental
- air 350ml
- tomato hijau potong empat
- cabe rawit 10biji masih utuh tanpa potong
- terung di potong2
- serai 2 batang digebrak
- kicap manis ABC 2sd
- minyak goreng untuk menumis
- serbuk lada putih 1/2 sd
- garam secukupnya
- gula melaka
Bumbu halus
- bawang merah 5biji
- bawang putih 3biji
- cabe merah 2biji
- buah keras 2 biji
- ketumbar 1/2 sd
Cara membuatnya:-
- tumis bahan yg dihaluskan dan serai hingga harum. Masukkan cabe rawit dan ayam, masak hingga ayam kekuningan.
- tuang air, didihkan, masak hingga ayam lunak
- tambah bahan lain, masak hingga matang. Angkat dan sajikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment