Monday, 25 February 2013

KARI IKAN TENGGIRI

6 keping ikan tenggiri 6 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit halia sebesar ibu jari 1 sudu teh lada hitam
(kesemua bahan ini dikisar halus). 1 cawan santan pekat. Setangkai daun kari sedikit asam jawa. 4 sudu besar serbuk Kari
2 sudu besar serbuk cili

Cara :

Panaskan minyak didalam periuk. Tumis bahan2 kisar tadi hingga naik bau. Masukkan daun Kari dan juga rempah kari diikuti dgn serbuk cili. Kacau sehingga pecah minyak dan rempah garing. Masukkan air, asam jawa serta santan pekat tadi. Kacau, apabila mendidih satukan Ikan dalam kuah. Rasa garam. Biar seketika...ketika ini bolehlah masukkan spt tomato, bendi dan sebagainya jika ada...

No comments:

Post a Comment