Friday, 22 February 2013

APAM MEKAR PANDAN&STRAWBERRY FLAVOUR

250gm @2Cwn gula
2biji telur
200ml susu segar putih
300gm tepung gdum@3cwn
1 sk oveletted
pewarna hijau+esen pandan
pewarna pink+esen strawberrie
paper cup yg comel2 & mangkuk2 acuan kueh lompang
cara;
1.pukul telur+gula+oveletted sampai kembang dan sebati oveletted
2.masukan tepung selang seli dgn susu sampai sebati
3.bahagi2kan adunan kpd 3 mangkuk,1 mangkuk ditaruk warna hijau beserta esen pandan,1 mangkuk lg diwarnakan warna pink atau merah beserta dgn esen strawberrie,dan 1 mangkuk dibiarkan warna asal putih..
4.atur sediakan papercup susun dlm mangkuk2 kecil acuan kueh lompang.
5.sendukan 1/2 sudu adunan berwarna dan 1/2 sudu lg adunan asal,,,,
6.kukus dgn menggunakan api yg besar....nanti kuehnyaa mekar sejambak,kembang setaman...

No comments:

Post a Comment