Friday 22 February 2013
FUDGY BROWNIES WITH BUTTERED GLAZED BANANA
375g butter
375g dark chocolate atau apa2 jenis cooking chocolate
225g tepung gandum
1 sudu kecil garam
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
500g gula halus
300g walnuts (ni optional)
Cara2:
1. Panaskan oven pada suhu 170 degrees C .
2. Cairkan butter dan coklat di dalam double boiler atau microwave.
3. Dalam masa yg sama,satukan tepung dan garam.
4. Di dalam mangkuk yg lain, pukul telur bersama gula dan masukkan essen vanilla.
5. Sejukkan sedikit adunan coklat dan butter, kemudian tuang adunan No 4 smbil kacau perlahan supaya telur tidak di masak oleh coklat yg panas. Masukkan pula adunan No 3 dan kacau rata.
6. Tuang di dalam baking tray 20 cm yg telah di sapukan butter atau di lapik dengan baking paper. Bakar selama 40 min.
7. Setelah masak, rehatkan selama 10-15 minit. Kemudian sedia di hidang bersama aiskrim atau apa2 bahan lain. Untuk mendapatkan fudgy texture, simpan di dalam peti sejuk selama semalaman.
8. Untuk buttered glazed banana, potong pisang dlm kepingan nipis, kemudian masak bersama 3 sudu butter sehingga agak garing.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment