Friday, 22 February 2013
KEK CARROT WALNUT
BAHAN BAHAN ( 1 BIJI KEK )
2 1/2 CAWAN parutan carrot
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1 1/2 cawan gula putih ( castor )
2 cawan tepung
1 tsp soda bikabonate
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp serbuk kayu manis ( Ikut Suka nk letak atau tidak )
1 tsp serbuk buah pala ( Ikut Suka nk letak atau tidak )
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam
1 cawan kacang walnut
CARE CARE
1.Panaskan oven pade suhu 180 C.Lenser tin kek
2. Ayak tepung,b.powder, soda bikabonate, dan garam
3.Putar telur dan gula - nk kacau guna senduk pon boleh (Saya mixer kan sekejp je )
4. Masukkan minyak
5.Masukkan tepung yang telah di ayak tadi
6. Masukkan walnut,carrot parut dan esen vanilla ( kaedah kaup balik guna senduk )
7. Bakar selame 1 jam @ hingge masak ( LOYANG 8 inci )
BAHAN BAHAN TOPPING
240 gm cheesecream
120 gm buttercup
120 gm gula icing
1 tsp lemon paste ( jike suke )
Putar kesemua bahan hingge sebati dan sapu pada kek carrot yg Telah disejukkan td.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment