Friday 22 February 2013

KEK BUAH KUKUS LEMBAB

Bhn2;
100 gm(1cwn gula halus)
200gm(2cwn)di bt gula hangus +1/2 cwn air
500gm(2ketul) mentega atau majerin
500gm buah2an campuran dlm kotak
500gm tepung gandum (5cwn)
5 bj telurGred A
,,klu Gred B 8bj1 2/3 sdt bikarbonat of soda
1 2/3 sdt cream of tartar
1 1/4 sdt esen vanilla

cara2nya
1.Ambil tepung tu sejemput hujung jari ,gaul2kan pd buah2an kering.
2.Ayak tepung dgn semua serbuk penaik tu
3.Mentega dipukul bersama 1 cwn gula halus,sehingga kembang dan sebati
4.masukkan telur sebiji2 dgn speed kelajuan paling perlahan sehingga habis,agak2 sebati stopkan mechine dan berhenti kerana klu lama sgt nanti kek akan kering,,(petua2)
5.Masukkan tepung dgn menggunakan senduk kayu atau spatula sj,,,pusing ke satu arah saja,sampai sebati(pelan2 ye)
6.masukkan gula hangus,kacau pusingan juga sehingga sebati(sekejap sj)
7.masukkan buah2an kacau rata2 dan masukkan ke dlm acuan yg berlapik dgn kertas minyak yg telah disapu minyak ..
8..kukus laa dgn api pd awal 1/2 jam api besar,,kemudian slowkan api guna api sederhana,,dan kukus laa selama 4 jam,,,(den kukus 2 jam yorr,,habis gas den..hihii)
8.peringatan; semasa proses menanbah air dlm pengukus,,isikan air panas segera ke dlm pengukus..klu tambah air sejuk nanti kek mendap atau bantat,,haha x tauuu....ok 

No comments:

Post a Comment