Friday, 22 February 2013

GULAI TELUR ITIK

5 biji telur itik (pecahkan siap2 masukkan ke dlm pinggan yg melengkung sikit)
santan pekat dr 1 biji kelapa(agak2 laa dpt 1/2 periuk sederhana
10biji ciliapi
1inci kunyit hidup
buah belimbing buluh 5-7 biji
1/2 genggam ikan bilis yg siap berbelah buang isi perut kepalanya
garam

cara2nya
1.tumbuk cili api dgn kunyit(tumbuk @ diblender halus)
2.Perah kelapa dptkan santan pekat dr 1bj kelapa anggaran 1/2 periuk sederhana..
3.ikan bilis dibasuh dan direndam sebentar
4.potong nipis memanjang buah asam belimbing buluh dan rendam sebentar
5.masuk suma bhn kedlm periuk kecuali buah asam belimbing
6.sentiasa kacau kuah lemak supaya tidak pecah minyak dgn menggunakan api yg sederhana.
7.Agak2 kuah lemak dh masak kacau selama 5 minit,,masukkan telur2 itu satu persatu,,terjunkan telur 1 persatu secara berhati2..
8.jgn kacau kuat2,biarkan seketika sehingga telur timbul tidak pecah kuningnya
9.Last sekl masukkan buah assam belimbing yg telah di genggam sambil perah buang air rendaman td dan terus masuk ke dlm gulai..agak2 sudah layu Buah assam,boleh laa tutup apinya.

No comments:

Post a Comment