Friday 22 February 2013

SIAKAP 3 RASA

Bahan A
1 ekor ikan siakap disiang bersih dan kelar2 badannya
serbuk kunyit n garam halus
minyak utk menggoreng

cara:
-gaul ikan dengan serbuk kunyit n garam halus
-panaskan minyak dan goreng sampai garing

Bahan B
1 senduk cili boh
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
5tangkai cili padi potong kecil2
1 labu bawang besar didadukan
1 biji tomato didadukan
2 ulas bawang putih hiris nipis
garam/gula
* 1 btg serai (boleh tmbah kalau suka)
minyak utk tumis (guna minyak goreng ikan tadi
*air (kalau pekat sgt)
cara:
-panaskan minyak..tumis bawang putih sampai kekuningan.
-masukkan cili boh dan masak sampai garing
-masukkan sos tomato,sos cili n sos tiram.kacau sebati
-masukkan timun dan bawang besar yang didadu.biar mddih
-masukkan cili padi,buah tomato dan nenas.perasakan garam dan gula
-kalau pekat sgt boleh tambah air
-masukkan ikan yg digoreng..balik2kan biar sebati sos dan ikan @ boleh terus siram atas ikan yg digoreng..sedia hidang

-
-
1/2 biji timun didadukan
1/2 biji nenas (saiz kecil) dihiris nipis kecil2

No comments:

Post a Comment