Friday, 22 February 2013

AYAM GORENG BERLADA

Bahan2:
1. Kepak ayam - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.

Dikisar halus:-
- 15 tangkai lada kering - direndam air panas supaya lembut.
- 1 cteh penuh lengkuas hiris.
- 1 cteh penuh halia hiris
- 1 batang serai - dihiris beberapa camca air (jika guna pengisar) utk memekatkan bahan rempah.
- 1 cteh rata serbuk kunyit - dicampur dgn bahan kisar diatas.
- minyak utk menumis.
- garam secukup rasa.

Cara Membuatnya:-
- kelar kepak ayam supaya perencahnya dapat diserap. Lipatkan bahagian hujung kepak ayam ke bawah, sperti bentuk tiga segi (supaya kepak ayam tidak mengembang keluar semasa digoreng).
- Lumurkan kepak ayam dgn bahan2 kisar, dan perap selama 15-20minit.
- Panaskan minyak. Setelah minyak pejar, kecilkan apinya, biar sederhana. Goreng kepak ayam hingga garing. Angkat dan toskan diatas kertas dapur.
- satu cara lain ialah sapukan sedikit minyak pada kepak ayam, kemudian panggang kepak ayam dlm ketuhar hingga garing. 

No comments:

Post a Comment