Friday, 22 February 2013

DURIAN POLKADOT CREPE

BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk , sebatikan dan tapis.
Asingkan 1 Senduk kecil utk pwarna hijau, 1 Senduk kecil utk pwarna Oren.klu cair tmbah kan sedkit tepung.masukkan Dlm piping bag.
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.agak2 sedkit kering titis kan pewarna hijau n Oren tadi..utk corak Polkadot.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG.
Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.

Cream custard
bhan A
400 gm fresh milk
100 gm fresh cream *brand value pride sdap
bhan B(cmpur skali kacau sebati)
50gm custard powder
90gm gula kastor
4bji kuning telur
50gm fresh milk
bhan C
500gm fresh cream* pkul smpai hard peak
cra
1 double boiler bhn A smpai mendidih skejap
2 msuk bhan B.kacau smpai adunan pekat guna api perlahan
3 pkul bhn C smpai hardpeak
4 msuk bhn B ke dlm bhn C

No comments:

Post a Comment