Bahan-bahan
Bahan A (Kisar halus)
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 biji
Halia - 3 inci
Serbuk Lada hitam
Cili Kering - dikisar
Bahan B
Ayam (saya lebih suka bahagian yang bertulang)
Minyak bijan - beberapa titik (jika suka)
Kicap pekat - 1 sb
Kicap lemak manis - 2sb
Kiub ayam - 1 paket kecil
Tepung jagung - dibancuh dengan air masak dan ditapis terlebih dahulu
Cendawan hitam (rendam dengan air panas dan ditoskan airnya)
Garam
Gula
Bahan C
Kueh Teow
Sawi
Telur
Cara Memasak
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak
Masukkan air mengikut jumlah yang di perlukan. Seimbangkan kuantiti bahan-bahan lain jika perlukan kuah yang lebih banyak untuk dihidangkan kepada ramai orang.
Masukkan air tepung jagung. Kacau sebati supaya tidak berketul-ketul adunan tersebut.
(Jika tepung jagung dimasukkan ketika kuah sedang panas, ia akan jadi berketul-ketul. Jadi perlu kacau rata supaya ia tidak berketul-ketul)
Masukkan bahan B, kiub ayam , cendawan hitam dan ayam. Lagi lama rebus lagi sedap kerana kuahnya sebati dan ayamnya empuk.
Setelah mendidih dan ayam empuk, masukkan Bahan C. Masak dalam 2 minit dan tutup api. Sedia dihidangkan panas-panas.
Tips:
Jika memasak kueh teow sizzling untuk jumlah yang banyak, saya cadangkan kueh teow tidak dimasukkan terus ke dalam kuah kerana kuey teow cepat kembang dan melekat. Biasanya saya akan celurkan kuey teow dengan kuah sizzling dan ditapis kuahnya. Kemudian diletakkan dalam mangkuk yang berasingan. Apabila hendak makan, barulah ambil kueh teow tersebut dan dituangkan kuah ke atasnya. Dengan demikian, jika kueh teow tersebut tidak dimakan untuk jangkamasa yang agak lama pun ia tidak kembang di dalam kuah.
Jika menggunakan serbuk cili kering dalam masakan ini, pastikan serbuk cili kering tersebut dibancuh dengan air terlebih dahulu sebelum menumis. Ini kerana serbuk cili kering yang dimasukkan terus ke dalam minyak panas akan menjadi kehitaman dan rasanya juga akan terjejas.
No comments:
Post a Comment